Psicologia de l' Adolescència
L’adolescència es caracteritza pel desenvolupament i la transició del nen a adult. A l’adolescent li cal estar orientat i disposat a viure noves experiències amb el suport de l’aprenentage i l’experiència anteriors. En aquests moments és habitual el sentiment de confusió i caos. Les noves formes de comportar-se són expressions adaptades al moment o bé s’han d’entendre com a símptomes? Quan és convenient consultar? Veure més
S'ha d'estar atent davant els canvis d'humor, de comportament o de personalitat que en major o mesura es produeixen en aquesta etapa i poder valorar si són manifestacions pròpies del procés de creixement i cerca d'identitat o si és un senyal d'alerta que ens indica que l'adolescent necessitarà ajuda i suport per integrar amb èxit els canvis als quals s'enfronta.
L'adolescència és una etapa de gran importància per al desenvolupament posterior i per arribar d'una manera satisfactòria a l'edat adulta. És un període d'importants canvis i per tant de crisi, en què poden aparèixer problemes i conflictes en diverses àrees:
- Trastorns del comportament: desobediència, negativisme, agressivitat, gelosia, timidesa, etc.
- Dificultats de comunicació. Aïllament, Incomunicació, retraïment.
- Dificultats d'acceptació del propi cos i trastorns alimentaris: anorèxia, bulímia, picar compulsivament, etc.
- Ansietat i altres alteracions associades: tics, pors, fòbies, etc.
- Dificultats en els estudis: apatia, falta de motivació, dificultats en l'elecció vocacional o professional
- Dificultats de relació i d'adaptació al medi escolar i social, davant situacions d'estrès (separacions, assetjament escolar...).
- Trastorns de l'estat d'ànim: depressió, tristesa, processos de dol...
- Addiccions: primers contactes amb el món de les drogues, addicció a jocs d’internet...